PUSS STØVLENE RETT

 

Blanke støvler som holder lenge – det vil man jo gjerne ha. Men hva skal man gjøre - og hva skal man ikke gjøre? Salmaker Per Løwenborg gir deg rådene.

Tekst og foto: Rebecca B-Mender 

-Det er veldig viktig at man ikke bruker salsåpe og fett i form av balsam eller olje på ridestøvler, enten de er korte eller lange. Gjør man det, blir støvlene tette og de får ikke puste. Fuktighet fra deg kommer ikke ut og blir i innerfôret. Fett gjør også at det ikke går an å få støvlene blanke, sier Løwenborg.

Helt vanlig skokrem er tingen. – Bruk riktig farge til dine støvler, smør dem inn på kvelden og puss over dem om morgenen. Da blir de blanke og fine, tåler stallmiljø og fukt bedre, er behagelige og varer lenger, forteller salmakeren.

Beskytt støvlene

En stallstøvel i lær utsettes for mange påkjenninger, blant annet ved at man har dem på seg når man er i boksen til hesten. – Ammoniakk er det absolutt tøffeste mot læret, men steller du støvlene dine, tåler de det godt, fortsetter Løwenborg. Dropper du jevnlig omgang med skokremen, vil derimot læret tørke inn og sprekke. – Det er fort gjort å plukke ut de som steller skoene sine og ikke, sier Løwenborg. – Sprekkene blir synlige og man klarer ikke pusse dem bort. Et godt råd i tillegg til jevnlig stell er å bruke gummikalosjer i vått vær og i sølete omgivelser.

En del ridestøvler har en tynn såle i lær, især ser man dette på dressurstøvler. – Dette er for å få maksimal følelse med stigbøylene. Aberet er bare at de slites fort ned. Rir du profesjonelt med mange hester om dagen, kan de slites ut på et år, lyder det fra salmakeren. Han råder derfor til å legge på en gummisåle for å ha støvlene – også om man ikke rir 10 hester om dagen.

Smør glidelåsen

Mange ridestøvler har glidelås. – Børst innimellom med en liten børste for å få vekk sand og hestehår. Ha så på litt fettfri olje, spesielt laget for glidelås. Dette smører låsen og den glir bedre, sier Løwenborg.

Lagre støvlene korrekt

Lagrinen av støvlene er også viktig. De skal lagres tørt og i romstemperatur, i hvert fall ikke for varmt. Riktig støvelholder er også viktig. – Unngå oppblåsbare støvelholdere. De virker som en kork i støvelen, luft kommer ikke inn og fukt kommer ikke ut. Bruk heller støvelholdere i tre eller metall som spenner læret ut.

Man kan godt henge støvlene opp ned, men korrekt tilpassede støvler kan også lagres stående. – Dersom de er riktig lengde, vil de ikke synke lenger ned enn de skal. Støvlene er som regel utstyr med «fishbone», en plastpinne i bakkant som ytterligere hindrer dette, sier Løwenborg.

 

Annonse